Monien mahdollisuuksien Suunnittelupaja

Miten innovaatio etenisi nopeammin, tehokkaammin ja varmemmin ideasta prototyypiksi ja fyysiseksi tuotteeksi? Mitä yhteistä on palvelumuotoilijalla ja puusepällä? Voiko pienyrittäjän toimintaa tehostaa yhteisillä tiloilla ja laitekannalla? Näihin kysymyksiin pyrkii etsimään vastausta Sulatto Joensuu – alkuvuodesta 2017 perustettu voittoa tavoittelematon osuuskunta. Sulaton perustajina ja puuhamiehinä toimivat joensuulaiskaksikko Juha Lehtinen ja Jari Nevalainen.

Kun astun suuresta pariovesta sisään vanhaan punatiilirakennukseen, ensimmäisenä minua tervehtii avara yli 5 metriä korkea aulatila pöytäryhmineen ja tuotehyllyineen, joista löydän paikallisen käsityöyrittäjän korutöitä ostettavaksi. Ohitseni kiiruhtaa graafinen suunnittelija viereisen tilan isoon avokonttoriin – huikkaan iloisen tervehdyksen, ollaanhan täällä kuin yhtä isoa perhettä. Taustalta sermeillä jaetun hallin perältä kuulen vaimeaa metallin taontaa, joka sekoittuu toisella puolella hallia kuuluvaan puun veistämiseen. Viereisessä tilassa tehdään juuri puusta valmistetulla muotilla ensimmäistä muovin lämpömuovaustestausta. Näyttäisi olevan jonkinlainen laitekotelon prototyyppi tulossa.

Tämä on tulevaisuuden yhteisöllistä tekemistä, joka ei VR:n veturitalleilla Joensuussa ole enää kovin kaukana nykyhetkestä. Veturitallit ovat hiljalleen muuntautumassa tähän kahden miehen unelmasta alkunsa saaneeseen tavoitetilaan.

Etätyötä ja Pajatyötä

Suunnittelupaja tai Paja –nimeä totteleva tila on tällä hetkellä jo aktiivinen pienien tapahtumien ja monialaisen toiminnan keskus. Jo nyt Pajan aulatiloissa toimii vaihtuva näyttely ja tiloissa työskentelee puolen kymmentä eri alojen toimijaa, aina sepästä ohjelmistosuunnittelijoihin ja valokuvaajiin. Lisäksi mm. aiemmin Karelian tiloissa toiminut Tech Club Joensuu on löytänyt uuden kotinsa Pajan tiloista. Tilat ovat vielä kesken, mutta jo nyt paikka mahdollistaa monenlaisten, enimmillään noin 50 hengen tilaisuuksien järjestämisen. Lisäksi tiloissa on mahdollista pitää kokouksia, näyttelyitä, kehityspäiviä ja tehdä etätöitä. Alkuvuodesta LUMO2-hanke järjesti tiloissa etätyökokeilun, jossa 70 eri alojen toimijaa kävi viettämässä etätyöpäivää veturitalleilla. Tila on pääsääntöisesti tarkoitettu luovien ja teknisten alojen ammattilaisille, sillä siellä on mahdollista hyödyntää monia yhteiskäyttöön tarkoitettuja laitteita, kuten 3D-tulostinta sekä erilaisia puun- ja metallinkäsittelylaitteita.

Tulevaa

Jotain tällaista Joensuun seutu on kaivannut jo pitkään. On hienoa, että osuuskuntamuotoinen yrittäjyys avaa näin monialaisesti mahdollisuuksia eri alojen yrityksille. Enää vain mielikuvitusta, että mihin kaikkeen näin monet mahdollisuudet tarjoava tila taipuu. Yksi uuden alku tulee olemaan elokuun 25.-27. päivä järjestettävä Pajathon-tapahtuma, jossa hackathon-menetelmät kohtaavat fyysisen tekemisen mahdollistavat tilat ja laitteet. Tilaisuuden järjestää Karelia-amk:n KoDa-, Lumo2 ja Robobisnes –hankkeet yhteistyössä Pajan tiloja hallinnoivan Osuuskunta Sulaton kanssa. Lisää tulevasta tapahtumasta päivittyy vähitellen tapahtumasarjan sivuille osoitteeseen www.pajathon.fi.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *