Veturitallien tilakokeilu

Etätyötilakokeilun tavoite oli saada pop-up tilakokeilun kautta julkinen ja yksityinen sektori tekemään töitä yhteisissä tiloissa. Tämän tarkoitus oli syventää julkisen- ja yksityisen sektorin yhteistyötä. Etätyötilakokeilun ideana oli myös herättää Pohjois-Karjalassa ajatusta jo olemassa olevien tilojen uudenlaisesta käytöstä.

Etätyötilakokeilu toteutettiin 1.2-31.3.2017 välisenä aikana. Paikkana toimi Osuuskunta Sulaton vuokraama tila Joensuun Veturitalleilla.

Etätyökokeiluun osallistui 70 ihmistä. Mitä sanoo etätyökokeilun järjestäjät kokeilun onnistumisesta? Haastattelussa LUMO2 – Tehoja kasvuun projektin asiantuntija, Niina Myller.

Missä onnistuttiin etätyötilakokeilussa?

Oli hienoa nähdä, että ihmiset kiinnostuivat ja innostuivat asiasta. Saimme myös hyvää medianäkyvyyttä, kun Joensuun Uutiset, YLE ja Karjalainen uutisoivat tekemästämme tilakokeilusta. Se, että kokeilu järjestettiin Joensuun Veturitalleilla auttoi kiinnostuksen saavuttamisessa, eli paikkavalinta oli tärkeä.

Mitä olisitte tehneet toisin?

Huomasimme heti alussa, että kaikkein haasteellisinta oli saada julkisen puolen toimijoita mukaan etätyötilakokeiluun. Huomasimme sen, että yritykset, yhdistystoimijat ja julkisen puolen rahoittamat projektit olivat innokkaita kokeilemaan tämänkaltaista uutta työn tekemistä. Näiden huomioiden johdosta opimme, että julkisella puolella olisi pitänyt käydä tapaamassa ihmisiä henkilökohtaisesti ennen etätyötilakokeilun aloittamista. Tämä olisi avannut varmasti etätyötilakokeilun ideaa helpommin lähestyttäväksi myös julkisen puolen toimijoille.

Minkälainen on seuraava etätyötilakokeilu?

Etätyötilakokeilu on saamassa jatkoa ehdottomasti. LUMO2 – Tehoja kasvuun! -projektin haaveena on toteuttaa jo kesäkuussa pienimuotoisia etätyötilakokeiluja (päivien tai viikon mittaisia) jossakin julkisen puolen tilassa. Tavoitteena olisi saada tekijät ja rahoittajat luovasti yhteen saman päivän aikana. Tämän lisäksi järjestämme syksyllä taas kevään kaltaisen pidemmän etätyötilakokeilun, johon tavoittelemme vielä enemmän ihmisiä mukaan. Tällä kertaa otamme paremmin huomioon myös työtilaan liittyvät tarpeet ja ruoka- sekä kahvilapalveluiden nopean saatavuuden etätyötilakokeilun yhteydessä.

Ajatuksia joita etätyötilakokeilu herätti?

Joensuun Veturitallit olivat tilana karut. Tiloissa haisi diesel, mutta samassa aurinko paistoi isoista ikkunoista tuoden kevään ensimmäiset auringonsäteet lämmittämään kasvoja. Tämä sai minut miettimään sitä, että mikä tekee tilasta niin erityisen, että ihmiset tulevat sinne päivästä toiseen. Opimme Joensuun Veturitalleista sen, että paikan pitää olla tarpeeksi kiinnostava ja ympäristön pitää olla luova. Mutta mikä tekee ympäristöstä luovan?

Joissakin työpaikoissa ostetaan työtilaan värikkäitä urheiluvälineitä tai työnnetään käteen post-in lappuja luovuutta etsiessä. Uskon siihen, että ”luova tila” tapahtuu meidän mielessä ja luova työtila edesauttaa tuon luovan mielentilan saavuttamista. Luova työtila koostuu monesta seikasta ja ehkä luova työtila on helpoin ymmärtää, kun ajattelee tilaa mikä tuntuu kotoisalta. Sellainen tila johon haluaa mennä tietokoneen kanssa, tila jossa ei koe painetta tai suorituskeskeisyyttä, tila jonne voi ikään kuin kadota tekemään töitä. Itselleni on tärkeää että tilassa on muita ihmisiä ja hälinää, se voi olla musiikkia tai muiden ihmisten puhetta. Nämä asiat auttavat minua keskittymään.

Minkälainen työtila tekee sinulle luovan mielentilan? Ajatuksia tästä otetaan mielellään vastaan: niina.myller@josek.fi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *